Alla studenter är varmt välkomna att höra av sig till Kondoma Mera med frågor och funderingar kring sex och sexuell hälsa. Här hittar du de mest vanliga frågorna som vi får och svaren på dessa. Hör gärna av dig till oss på kontakt@kondomamera.se om du inte hittar din fråga här eller om du har fler frågor du vill ha svar på.

Fråga:

Jag har hört talas om femidom. Hur funkar den och är den verkligen skön att använda?

Svar:

Femidom kallas även vagianal kondom eftersom den kan användas av alla oavsett kön. Det är en rymlig kondom som sätts in i fittan eller analen innan penetrerande sex. Liksom andra kondomer skyddar den både mot oönskade graviditeter och sexuellt överförbara infektioner.

En femidom har två mjuka ringar i båda ändar. En ring i öppningen som ska sitta på utsidan och täcka blygdläppar, urinrör och klitoris, alternativt analöppning. Den andra ringen ligger löst i femidomen. Den ska tryckas ihop och därefter föras in i fittan/analen. Vid analsex kan du också ta bort den inre ringen, trä femidomen på kuken/dildon och på så vis föra in den. För att undvika friktion och att femidomen följer med kuken/dildon ut är det bra att använda vatten- eller silikonbaserat glidmedel inuti. Efter sex där en person med kuk fått utlösning i femidomen, snurra ihop öppningen för att undvika att sperman rinner ut. Sedan är det bara att dra ut kondomen och slänga den i soporna. Eftersom den är stor och sitter i fittan/analen behöver den inte tas ut innan kuken slaknar. Dessutom kan den sitta i flera timmar innan sex!

När det gäller hur den känns att använda, så är det som med andra preventivmetoder och kondomer: Olika typer passar olika bra för olika personer. De flesta femidomer är latexfria, vilket gör att de passar bra för latexallergiker och är bra på att leda kroppsvärme. Det kombinerat med att kondomen inte trycker mot kuken gör att vissa tycker att dessa är skönare att använda och känns mer ”naturliga”. Liksom med kondomer kan det vara bra att öva i enskildhet på att sätta in och använda den. Det kan kännas ovant i början, men är väl värt att testa. Practice makes perfect 🙂
http://www.umo.se/sex/skydd-mot-konssjukdomar/femidom/
http://www.rfsu.se/sv/Sex–relationer/Preventivmedel/Femidom-ett-slags-kondom/

Fråga:

Jag tror att jag har klamydia och har tyvärr haft sex med några stycken. Vad händer nu, kan jag bli straffad?

Svar:

Eftersom klamydia går under smittskyddslagen är en skyldig att uppsöka läkare och testa sig vid misstanke om att en har fått infektionen. Som student i Uppsala kan du testa dig på din vårdcentral, venerologmottagningen på Akademiska sjukhuset, gynekologmottagningar, mottagningen för unga män och – om du är under 20 – stadens ungdomsmottagningar. Det finns även ett kombinerat klamydia/gonorrétest att beställa på nätet och få hemskickat men de testar bara från fittan/kuken. Klamydia är en lokal bakterie vilket innebär att den enbart sätter sig på den slemhinna som den har varit i kontakt med. Därför måste en testa alla slemhinnor som har involverats i sexet, till exempel fittan, kuken, analen och halsen.  Om testet visar positivt gör vårdpersonalen en smittspårning, som du är skyldig att delta i. Det innebär att du berättar vilka personer du haft sex med. Sedan kontaktas de och uppmanas att testa sig. De får inte veta vem som har uppgett deras namn. Du måste inte genomgå behandling (även om vi starkt rekommenderar att göra det) men däremot är du skyldig att följa läkarens anvisningar för att förhindra att sjukdomen överförs vidare, som att innan du har sex med någon berätta för den att du har klamydia och att använda barriärskydd (som t.ex. kondom, vagianal kondom och slicklapp). Oroa dig inte, du kommer inte att bli straffad.

Källor:
1177.se, ”Klamydia”, 2015-12-05 (senast ändrad 2014-04-28).
1177.se, ”Smittskyddslagen”, 2015-12-05 (senast ändrad 2015-02-12).

Fråga:

P-punkten finns den? Jag är lockad av tanken men tycker också att det känns lite obehagligt?

Svar:

Ja, den finns! I själva verket är p-punkten prostatakörteln på en person med kuk. Det är motsvarigheten till g-punkten hos en person med fitta, som även den består av prostatavävnad. P-punkten är ungefär lika stor som en kastanj och hittas cirka 5-8 cm upp i analen mot naveln. Tryck mot den kan kännas lustfyllt och även ge orgasmer.

Om du själv har en kuk kan du börja med att ta och känna på p-punkten på egen hand. Första gångerna som den stimuleras kan det kännas lite obehagligt eller ovant. Håll inte på för länge i så fall. Vissa tycker även om att få kuken stimulerad innan, samtidigt eller omväxlande. Eftersom analen också har svällkroppar åker blodet dit vid stimulering vilket gör att om du har stånd så kan det lägga sig. Om du vill kan du använda en kondom eller plasthandskar på handen för att lättare hålla en god hygien.

Vid penetrerande analsex av alla former är det viktigt att använda glidmedel. Analen har nämligen ingen egen lubrikation. Använd 15-sekundersregeln för att undvika skador: Tryck på eller massera den yttre ringmuskeln ca 15 sekunder för att få den att slappna av. Gör samma sak på den inre. När musklerna är avslappnade är analen redo att penetreras.
Utforska så mycket som du är bekväm med och på dina villkor. Då blir det bäst.
Lycka till!

RFSU om analsex: http://www.rfsu.se/sv/Sex–relationer/Sexteknik-och-praktik/Analsex/
http://alkoholsmart.se/sex/p-punkten/
http://www.belladot.com/sv/sexologen-svarar/g-punkt-och-p-punkt/

Fråga:

Hur introducerar man dirty talk på ett bra sätt? Jag går igång på det, men vet inte hur jag ska börja.

Svar:

Ett sätt kan vara att testa säga något dirty och se om du får någon respons. Om du känner dig osäker på hur du ska göra och om den andra personen gillar det, kan ett förslag vara att börja med något enkelt. Prova att utgå ifrån situationen och hitta en målande beskrivning av något du vill göra, eller du vill att din sexpartner ska göra med dig. Börja inte med det grövsta du kan tänka dig, utan börja enkelt och bygg upp stämningen och hitta nivån efter hand. Var hela tiden uppmärksam på om du får någon respons. Signaler som nervositet eller att personen stelnar till kan vara tecken på att den inte är så bekväm och att det är läge att backa. Försök hålla en lekfull inställning och öppen kommunikation, ta inte situationen så allvarligt. Om du märker att det blir helt knasigt – skratta åt det tillsammans så släpper säkert spänningen.

Fråga:

Jag är attraherad av min uppsatshandledare och det känns som att han också känner likadant. Ska jag byta handledare eller kan vi ligga? Är det olämpligt?

Svar:

Det kan absolut vara olämpligt att ligga med handledaren, eftersom du står i en beroendeställning till honom. Sannolikt är det även ett regelbrott för handledaren. Om du byter handledare finns risken att du får en som passar sämre för ditt uppsatsämne och att uppsatsen blir lidande. Om ni inte vill vänta är det dock ett alternativt. Vårt råd är annars att hålla ut tills uppsatsen är färdig och utforska attraktionen först efteråt. Ni är båda vuxna personer, så när uppsatsen väl är godkänd finns ingen anledning att stå emot. Lycka till!

Fråga:

Jag vill hotta upp sexlivet men har inte så mycket pengar. Finns det några sexleksaker jag kan göra själv?

Svar:

Det finns en rad olika sexleksaker som gömmer sig hemma, både i kylen och i lådor och hyllor! Ofta är det inte mycket som krävs för att skapa njutning, även om många sexleksakstillverkare verkar vilja få oss att tro det. Något som är viktigt att komma ihåg är att hjärnan är vårt största sexorgan – underskatta inte din egen sexfantasi och -lust!

Vill en blanda in något ätbart, antingen själv eller med partners, så är flytande saker ett gott alternativ. Chokladsås går att göra själv eller att köpa, och den kan appliceras på de flesta ställen på kroppen. Var försiktig med könet och dess helslemhinnor bara, vissa kan vara känsliga för ”främmande” vätskor på intima ställen.

Recept på chokladsås: http://www.arla.se/recept/enkel-chokladsas/ (07-12-15)

Att kyssas med honung/sirap är något som få provat, men som ofta är uppskattat! Häll lite sirap i munnen på någon du vill kyssa och njut.

Ekologisk kokosolja börjar bli allt vanligare hemma i våra skafferier, och det är en produkt som går att använda både som glidmedel, massageolja och återfuktare. Används det som glidmedel i kombination med kondom är det viktigt att tänka på att inte använda oljan tillsammans med en latexkondom, då det kan bryta ner latexet och tunna ut kondomen. Kokosfettet går utmärkt att värma upp lite innan det appliceras på huden, något som kan ge en skön temperatureffekt.
Vill en gå ifrån vätsketräsket finns det andra produkter en kan tillverka. En deodorantflaska med roll-on-topp kan bli en massage flaska. Pilla bort roll-on-kulan (ha tålamod, det går), diska ur flaskan och fyll sedan upp med glidmedel, ekologisk växtolja eller vatten. Deodorantflaskan går att använda på många olika kroppsdelar och även här kan temperaturen på innehållet varieras för att få en ökad effekt. Kallt vatten/olja/glidmedel på varm hud t.ex. Vissa oljor stelnar vid nedkylning så kolla upp detta innan du testar.

Har du en morot hemma så går det att göra spännande saker med den. Se till att ha en tjockmorot från börjar, för att minimera risken att den skulle gå av. Ta sedan en grönsakskniv och karva/tälj en form på den som du tycker om. Se återigen till att försöka hålla den relativt tjock. När du är nöjd med formen är det bara trä på en kondom, glidmedel om en vill, och använda den på önskad plats. Var försiktig med analen då den är trång och moroten kan gå av.

En badboll eller plastpåse kan bli en skön leksak om den ges lite omtanke. Blås upp en badboll, eller annan plastgrej som går att försluta, tills den blir ungefär halvfylld. Ta lite glidmedel runtom plastgrejen och rulla den sedan på kroppen. Den kan också sättas mellan dig själv och en partner – klitoris brukar uppskatta badbollen.

Vill en göra en egen fickfitta kan en trä en plasthandske (med handskens fingrar först) inuti en tom toalettpappersrulle, sätta fast handsken runtomkring med gummiband, applicera lite glidmedel och sedan använda.

Fråga:

Hej Kondoma! Jag har hört mig för på flera vårdmottagningar om vaccination mot HPV-virus, men fått en mängd olika svar. En barnmorska sa att det inte var någon mening i min ålder (28 år), medan andra har sagt att det visst är meningsfullt. Vad är det egentligen som gäller? När bör man vaccinera sig mot HPV och hur långt upp i åldern är det fortfarande meningsfullt? Är det ålder som styr eller antal sextillfällen utan skydd? Jag undrar också varför bara flickor och kvinnor uppmuntras att vaccinera sig. Varför behöver inte män vaccinera sig?
/Förvirrad

Svar:

Hej Förvirrad!
Att ta sig igenom vaccinationsrekommendationer kan vara en djungel. Särskild för relativt nya vaccinationsprogram, där informationen ändras med tid och erfarenhet. För att reda ut frågetecknen har vi sammanställt information från Vårdguiden, Läkemedelsverket, RFSU och vi har varit i kontakt med Uppsala landstings smittskyddsläkare, Mats Ericsson.

Det alla källor är överens om är att det allra bästa är att vaccinera sig innan sexdebuten. Det här har inget med sexualmoral att göra, utan beror på att HPV-virus kan finnas på huden i hela pubesområdet. Kondom skyddar därför inte helt och hållet mot överföring av viruset mellan personer, även om det helt klart är bättre än inget skydd alls. Vaccinet hjälper inte mot de HPV-virus en redan har. Men det finns mer än 100 olika typer av viruset, och även om en har blivit smittad av en av de typer vaccinet skyddar mot, så ger vaccinet fortfarande skydd mot de andra. Källorna är därför överens om att det finns anledning att vaccinera sig även efter sexdebuten. Men hur långt upp i åldern?

Det handlar egentligen inte om ålder, utan hur många sexkontakter en haft och hur många av dessa som varit smittade av olika typer av HPV-virus. Eftersom viruset oftast är symptomfritt är ju detta i många fall väldigt svårt att veta som privatperson. Studier av större grupper har visat positiva effekter av vaccination upp till 26 års ålder, även om personerna haft ett aktivt sexliv. Detta kan vara något att utgå ifrån när en försöker avgöra om det är meningsfullt för en själv. Det kan också vara bra att veta att det i Uppsala län är gratis för kvinnor upp till 20 år att vaccinera sig. För kvinnor upp till 26 år ingår vaccinationen i högkostnadsskyddet för läkemedel.

Förvirrad undrar även varför män inte behöver vaccinera sig. För kvinnor i Sverige ingår det i det allmänna vaccinationsprogrammet, och de erbjuds att vaccinera sig när de är 10-12 år. Vårdguiden skriver att män inte har lika stor nytta av vaccinet, att det är kvinnor som får cancer på livmoderhalstappen och att smittkedjan ändå bryts när flickor vaccineras. Men forskare lyfte tidigare i höstas frågan om att även pojkar bör vaccineras i och med den ökning av cancer i mun och svalg, till följd av HPV-virus, som även är ett problem för män. RFSU och RFSL har officiellt stöttat dessa krav och påpekat att män som har sex med män helt lämnas utanför det nuvarande vaccinationsprogrammet. Denna grupp löper en ökad risk för analcancer. Enligt smittskyddsläkare Mats Ericsson är just fokuset på flickor och kvinnor främst en ekonomisk prioritering men han tror att det bara är en tidsfråga innan allmän vaccinering införs. Detta är redan fallet i exempelvis Australien.

Källor:
Vårdguiden 1177, Läkemedelsverket, RFSU, Mats Ericsson – Smittskyddsläkare vid  Smittskyddenheten Uppsala.