Könssjukdomar är infektioner eller sjukdomar som du kan få genom att ha oskyddat sex. Det är ganska vanligt att någon gång få en könssjukdom, så om du har haft oskyddat sex och känner dig orolig är det alltid bra att du testar dig, även om du inte har några symptom. Vissa könssjukdomar ger inga symptom alls. Könssjukdomar kallas också för STI:er (Sexually Transmitted Infections).

Hur överförs könssjukdomar?
Det första som behövs för att en könssjukdom ska kunna överföras är att någon av personerna som har sex har infektionen. Många får inte symptom, så det går aldrig att gissa sig till om någon har en infektion eller inte.

Det andra som behövs är oskyddat sex. Med det menar vi att en slemhinna kommer i kontakt med en annan slemhinna eller kroppsvätska. Eller att ett sår kommer i kontakt med kroppsvätska. Kroppsvätskor det handlar om här är sperma, blod, slidsekret, lubrikation eller försats.

Slemhinnor finns på könsorganen och i analen, men också i munnen, svalget och ögonen.

Kondom, femidom, slicklapp… Hur skyddar jag mig bäst?
Könssjukdomar överförs framför allt genom oskyddat sex. Risken att få en könssjukdom är störst om du har sex där en fitta eller anal omsluter en kuk, men några kan också överföras genom oralsex, fingrar eller sexleksaker. För att skydda dig kan du använda kondom, femidom eller slicklapp. Kondom är också bra om du använder sexleksaker som en dildo. Det är även bra att använda kondom om du har oralsex med en person som har kuk eller slicklapp om du har oralsex med en person som har fitta. Om du skulle ha en könssjukdom, och har oskyddat sex, är risken större att du även får andra könssjukdomar, eftersom infekterade slemhinnor är mer mottagliga för andra infektioner.

Hur går ett test till? Vad kostar det?
För att ta reda på om du har en könssjukdom kan du testa dig på en STI-mottagning, ungdomsmottagning eller vårdcentral. Här kan du se var de finns i Uppsala.

Du kan även ringa och prata med sjukvårdsrådgivningen på telefonnumret 1177. Hur testet går till, beror på hur du har haft sex. Eftersom flera könssjukdomar är lokala är det viktigt att du testar dig just på de slemhinnor som varit med i sexet, till exempel anal, fitta, hals. Vården kan ibland missa att fråga om detta, så se upp. Vanligt är att få lämna ett urin- eller blodprov. Testar du dig för en sjukdom som ingår i smittskyddslagen behöver du inte betala något. De könssjukdomar som omfattas av smittskyddslagen är: klamydia, gonorré, hiv, hepatit B och C samt syfilis.

Vården brukar rekommendera att vänta en vecka efter oskyddat sex innan du går och testar dig. Innan dess kan infektionen vara svår att upptäcka.

Gonorré är en könssjukdom som orsakas av bakterier som överförs vid samlag. Symtomen kan vara att det svider när du kissar eller att du får flytningar. Inte alla får symtom.
Pil_read_more_white

Klamydia är den vanligaste könssjukdomen i Sverige. Infektionen överförs framför allt vid samlag. De vanligaste symtomen är att det svider när du kissar eller att du får flytningar.
Pil_read_more_white

Hiv är ett virus som oftast överförs vid oskyddat sex. I Sverige är behandlingen av hiv i dag så effektiv att den sänker virusnivån och därmed smittsamheten till praktiskt taget noll.
Pil_read_more_white

För att ta reda på om du har en könssjukdom kan du testa dig på en STI-mottagning, ungdomsmottagning eller vårdcentral. Här kan du se var de finns i Uppsala.

Du kan även ringa och prata med sjukvårdsrådgivningen på nummer 1177. Hur testet går till, beror på hur du har haft sex. Vanligt är att få lämna ett urin- eller blodprov. Testar du dig för en sjukdom som ingår i smittskyddslagen behöver du inte betala något. De könssjukdomar som omfattas av smittskyddslagen är: klamydia, gonorré, hiv, hepatit B och C samt syfilis.

swirl_joy

Smittskyddslagen finns till för att minska spridningen av vissa könssjukdomar och för att ta reda på hur någon fått sjukdomen. De könssjukdomar som omfattas av smittskyddslagen är: klamydia, gonorré, hiv, hepatit B och C samt syfilis.